top of page

Haven van Antwerpen breidt containercapaciteit uit met 7 miljoen TEU

De haven van Antwerpen breidt de overslagcapaciteit voor containers uit met 7 miljoen TEU. Hiertoe wordt aan de Schelde een tweede getijdendok met diepzeekaaien aangelegd. Hierover zijn de 13 betrokken partijen het na bijna een jaar onderhandelen eens.




Vandaag presenteert de Vlaamse regering het compromis op een persconferentie met de 13 partners - waaronder de actiegroepen, de Boerenbond, Natuurpunt en de gemeenten Antwerpen en Beveren. De belangrijkste voorwaarde voor de regering was dat de procedure bij de Raad van State zou worden beëindigd.



7 miljoen extra containercapaciteit


Het nieuwe project creëert extra capaciteit voor 7,1 miljoen containers, bovenop de bestaande 15 miljoen. 'De vraag naar extra containercapaciteit in de Antwerpse haven wordt elk jaar urgenter. Het is dan ook goed nieuws dat het bezwaar tegen ECA is ingetrokken en dat er een alliantie tot stand is gekomen', zegt Antwerps havenschepen Annick De Ridder (N-VA).





De hoop is dat de werken in 2029 kunnen starten. Het prijskaartje van het project wordt geschat op 1,8 miljard euro, maar kan nog veel hoger uitvallen. De kosten worden verdeeld tussen de Vlaamse overheid en het Havenbedrijf Antwerpen.



Source: VRT NWS, De Tijd, Schuttevaer

bottom of page