top of page

Antwerpse haven krijgt goedkeuring voor uitbreiding van 272 hectare.


De uitbreiding van de Antwerpse haven krijgt goedkeuring van de Vlaamse regering vanwege "dringende reden van groot openbaar belang". Ongeveer 272 hectare braakliggende grond aan de Linkerscheldeoever van het havengebied zal nu worden ontwikkeld als commercieel terrein, zo meldt de ondernemerskoepel Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. De goedkeuring omvat tevens voorziene natuurcompensaties.


Haven


Goedkeuring vanwege "dringende reden van groot openbaar belang"


Voka en de bedrijven in de Antwerpse haven hebben lang aangedrongen op het gebruik van de 'restgronden', maar de bestaande regelgeving stond dit tot nu toe niet toe. "Alle inbreidingsprojecten hebben samen een impact op het leefgebied van roofvogels, waardoor in het verleden geen vergunning kon worden verleend," meldt Voka.


De Vlaamse regering komt nu tegemoet aan deze vraag door het inbreidingsproject te labelen als een project "van dwingende reden van groot openbaar belang". Hierdoor wordt de ontwikkeling en inbreiding van de haven mogelijk op terreinen waarvoor geen andere bestemming mogelijk is. Een voorwaarde hierbij is dat er een toezegging wordt gedaan om de benodigde natuurcompensaties te realiseren, waarbij de nieuwe natuur aansluit op bestaande natuurgebieden in de omgeving.


De ontwikkeling van de gronden zal voornamelijk worden geleid door bestaande havenbedrijven die hun terreinen willen uitbreiden. Stephan Vanfraechem van Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland benadrukt het belang hiervan. Indien bedrijven niet de kans krijgen om te groeien, zullen ze hun investeringen in de haven van Antwerpen staken en elders hun bedrijfsactiviteiten ontplooien. Vandaag is eindelijk groen licht gegeven, waardoor bedrijven nu individuele vergunningsaanvragen kunnen indienen. Een bijkomend voordeel is dat er geen nieuwe terreinen buiten de haven hoeven te worden aangesproken.



Source: De Tijd, Belga, VILT

bottom of page